Puterea naturii

Despre plante medicinale

Linişte pentru minte, corp şi suflet – lavanda

1 Comment

Lavanda este o plantă care e asociată mai ales cu detergenţi, odorizante sau produse cosmetice, fiind cunoscută mai ales pentru parfumul ei. Însă proprietăţile lavandei sunt mult mai multe decât parfumul atât de iubit. Iată câteva beneficii şi utilizări.

ceai lavanda beneficii

Beneficii

Ameliorează indigestia: Datorită efectelor ei liniştitoare lavanda calmează simptomele indigestiei precum durerea, vărsăturile, râgăiala deoarece calmează bolile stomacale pe bază nervoasă. Efectul calmant se datorează uleiurilor volatile conţinute de această plantă.

Combate insomnia: Tot datorită uleiului esenţial din lavandă consumul ceaiului sau utilizarea uleiului volatil din această plantă ajută la eliminarea insomniei datorate stresului. Un ceai înainte de culcare sau o baie caldă cu infuzie de ceai sau câteva picături de ulei pot face minuni.

Migrene: Lavanda este un adjuvant de mare efect împotriva migrenelor. Un studiu a arătat că participanţii care au inhalat ulei de lavandă timp de 2 săptămâni au constatat o ameliorare considerabilă a migrenei.

Convulsiile sunt datorate contracţiilor şi relaxării repetate a muşchilor corpului rezultând într-un tremur incontrolabil. Ceaiul de lavandă ameliorează aceste convulsii incontrolabile blocând canalele de calciu care le provoacă.

Utilizare

  • prepară o infuzie  din lavandă adăugând 1 liguriţă de flori uscate la o cană de apă fierbinte. Lasă 7-10 minute, apoi strecoară ceaiul. Este foarte benefic seara, înainte de culcare.
  • adaugă câteva picături de ulei esenţial sau o ceaşcă de ifuzie concentrată în apa de baie
  • confecţionează o pernă din hrişcă şi adaugă ramuri uscate sau plicuri de lavandă. Foloseşte perna pentru a dormi pe ea.

One thought on “Linişte pentru minte, corp şi suflet – lavanda

  1. Imi place foarte mult lavanda, e o planta extraordinara, alaturi de multe altele. Am 4 tufe in gradina pe care vreau sa le inmultesc, intentionez sa am si mai multa pentru ca e o planta cu totul speciala!

    Pe langa faptul ca miroase foarte puternic, tine tantarii si alte insecte la distanta, este folosita sin in medicina interna si cea externa.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s